18.3 C
Lutsk
Неділя, 8 Вересень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Керуючий справами УПЦ митр. Антоній пояснив, як знайти золоту середину між знанням і простотою

В останні роки ми час від часу можемо спостерігати, як якась освічена людина, близька до Церкви, а часом і церковнослужитель, раптом починає проповідувати щось, що суперечить канонам Церкви. 

Це завжди викликає подив: як же так? Здавалося б, кому, як не знавцям канонів, їх дотримуватись? Але, на жаль, з’ясовується, що освіченість сама по собі ще не свідчить про духовну мудрість людини.

І тут хтось може зробити неправильний висновок, що освіченість не потрібна у Церкві. І завжди з’являються люди, які борються за «святу простоту» на шкоду освіті.

Однак це крайність.

Насправді, якщо ми подивимося на Священну історію, то побачимо, що ні освіта, ні неосвіченість однаково не гарантують свободи від гріха та помилок.

Освічені фарисеї і простий єрусалимський натовп одно зреклися Христа і вимагали розіп’яти Його. У той же час простий рибалка Петро та інтелектуал Павло, незважаючи на всі спокуси, стали першоверховними апостолами, наповнившись Святим Духом.

Очевидно, що знання є лише інструментом, який при належному використанні може принести багато користі, а при неналежному – і нашкодити.

Але як зробити так, щоб інтелектуальність була корисною, щоб використати цей інструмент на благо? Так само, як бути, якщо знань не вистачає?

У цьому сенсі про мудрість і простоту дуже добре пише преподобний Ісидор Пелусіот: «Мудрість, поєднана з простотою, є якимось божественним надбанням і, скажу навіть, становить найдосконалішу чесноту. Але якщо одна від одної відокремлена, то мудрість впадає в лукавство, а простота закінчує дурістю; тому що перша здатна робити зло, а остання – обманюватися».

Тут можна згадати і апостольські слова: «…Знання призводить до зарозумілості, а любов збудовує» (1 Кор. 8:1). Тобто знання, не приборкане смиренністю і не освічене любов’ю, справді може призвести до омани.

Так само як і простота розуму без смирення і любові здатні привести туди ж і стати тим, про що в народі кажуть: «Простота гірша крадіжки».

Таким чином, не потрібно хизуватися знаннями або, навпаки, хулити освіченість. Натомість варто у всьому мати щиру смиренність і любов, тоді Господь Сам захистить нас від помилок.

Вас може зацікавити

9 червня 2024 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Загинув внаслідок обстрілу: клірики Колківського благочиння звершили Чин похорону загиблого воїна

Редактор Головний

У “Стежині добрА” провели особливу зміну для особливих людей

Редактор Головний