6.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Відео УПЦ

Не треба прикликати диявола! Прикликайте лише Бога! – Предстоятель

Коли згрішив, то без зайвих слів і виправдань потрібно сказати: «Господи, я згрішив, прости мене!» Це найправильніший шлях покаяння.

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в Неділю після Богоявлення, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що Господь розпочав Своє служіння словами покаяння: «Покайтеся, наблизилось бо Царство Небесне» (Мф. 4, 17).

«Ці слова є головним закликом, яким Господь сповістив людству, що Царство Небесне відкрилося. Але входить туди тільки та людина, яка кається у своїх гріхах», – пояснив він.

Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про те, як Спаситель Словом Божим боровся з дияволом, що спокушав Його багатством, гординею і славолюбством.

«У цій боротьбі, коли Спаситель боровся з дияволом, для нас дуже повчально те, що Господь не говорив жодного слова від Себе, а все від Слова Божого. Господь відбивав диявола Словом Божим. І це найсильніша зброя», – відзначив владика.

Архіпастир додав, що і в наш час диявол бореться проти людей у різний спосіб. «Але не зі спомину диявола треба починати день, а треба зі спомину імені Божого, – сказав він. – Іменем Божим треба захищати себе від диявола! Не треба його заклинати, він давно заклятий. Ми повинні пам’ятати ім’я Боже, що Бог – наш Творець, смирятись перед Ним і вручати себе в руки Божі, тоді диявол не зможе нас перемогти».

На переконання Його Блаженства, заяви людини, нібито в неї немає гріхів, а тому й не потрібно каятися, є брехнею і лукавством. Оскільки немає людини, яка б не згрішила за своє життя.

«Бувають різні гріхи: подумки, чуттєві, гріхи справами, гріхи словами, вчинками, поведінкою, – але всі вони заважають людині увійти в Царство Небесне, роблять людину такою, яка має нечистий душевний одяг. І потрібно покаянням омивати себе від цього бруду духовного. Тоді ця людина здатна увійти в Царство Небесне», – пояснив владика.

Також Блаженніший владика наголосив, що каятися не потрібно соромитися, потрібно соромитися грішити. «Коли згрішив, то не потрібно соромитися покаятися, потрібно сказати: “Господи, я згрішив, прости мене”, – продовжив він. – Не треба багато слів, розповідати, що було причиною і як це вийшло. Це є найправильніший шлях покаяння».

За словами Митрополита Онуфрія, покаяння не тільки очищує людину від гріха, а й відкриває в ній вкладене Богом добро.

«Покаяння робить людину милосердною, робить людину смиренною, робить людину лагідною. А це природна властивість образу Бога в людині. Покаяння робить людину велелюбною, тобто відкриває в ній найголовнішу властивість – любов: любов до Бога і любов до ближнього як до творіння Божого», – додав він.

Підсумовуючи сказане, Предстоятель зауважив, що якщо ми хочемо бути добрими, смиренними, милосердними та вміти любити, то повинні каятись у своїх гріхах.

«Без докорів, без виправдань, без філософствувань людських, а просто: “Господи, я це зробив, я не маю виправдання”. Тоді Господь прощає людині гріхи, і благословення буде над нами, і ми зможемо пройти земне життя благополучно в мирі, в надії, у дерзновінні Богу, а в майбутньому віці досягти того Царства, заради якого Господь створив людину», – дав настанову владика.

Вас може зацікавити

Хресна хода за участю братії Почаївської лаври з урочища Вірля до Почаєва. ВІДЕО. ФОТО

Редактор Головний

Третього дня Пасхи єпископ Афанасій звершив утреню у кафедральному соборі

Редактор Головний

Громада Косьми та Даміана, яка молиться при лікарні у Боголюбах, відзначила престольне свято

Редактор Головний