12.5 C
Lutsk
Понеділок, 6 Травень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Предстоятель УПЦ розповів, що необхідно людині для того, щоб приносити плоди зернят Божого слова

Слово Боже – це не просто інформація, ми повинні йому підкоритись.

Про це сказав Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій у проповіді в Неділю 21-шу після П’ятидесятниці.

Блаженніший звернув особливу увагу на два місця з Притчі про сіяча (Лк. 8, 5-15), яка містилася в сьогоднішньому євангельському читанні.

Предстоятель вважає, що слова Спасителя про насіння, яке впало поміж тернів і не приносить плода (Лк. 8, 7), можна віднести до багатьох із нас.

«Ми приймаємо слово Боже. І воно нас вчить, що треба робити, проте ми не поспішаємо це робити. Ми його приймаємо, погоджуємося з ним, але кажемо: сьогодні не буду ще молитися, сьогодні не піду ще в храм, піду займатися своїми справами, на полювання, ловити рибу, спортом займатимуся, або до друзів піду, або посплю», – навів приклад Архіпастир.

Як зауважив Митрополит Онуфрій, на «пізніше» відкладають не лише молитву, а і піст, і інші добрі справи. «І це «пізніше» настільки відкладається, що буває і так, що людина вже доходить до межі смерті, а це «пізніше» ще не настало для неї. Тому коли людина приймає у себе слово Боже, то повинна і докладати зусиль, щоб його зберегти», – додав він.

«Одну неділю проспав службу – на наступну піди. Один день не помолився, не вийшло – наступного дня вставай на молитву і молися», – пояснив Блаженніший.

Також Предстоятель звернув особливу увагу і на слова Спасителя про насіння, яке упало на добру землю, тобто на добре і чисте серце.

«Для того, щоб насіння приносило плід, то людина повинна своє серце очищати від гріха та пристрастей. А гріхи є великі, є середні та, за нашими міркуваннями, є малі, хоча кожен гріх, якщо він не розкаяний, то він є дуже важкий для людини. І ми повинні ці гріхи зі свого серця виганяти покаянням і молитвою, очищати своє серце для слова Божого», – сказав Блаженніший.

Предстоятель також наголосив, що і тій людині, яка має чисте серце і приймає слово Боже, теж необхідно це слово зберігати, адже диявол намагається і таку людину збити з правильної дороги.

«Який плід людина приносить від слова Божого? Плід любові до Бога і до ближнього», – пояснив Архіпастир і також додав, що приносити цей плід потрібно терпеливо.

«Не зразу можемо полюбити Бога, не зразу можемо полюбити один одного, але з терпінням, коли себе заставляємо і підкорюємо себе слову Божому, не лише приймаємо його як інформацію, а приймаємо для себе як керівне начало і підпорядкуємося йому, тоді ми і приносимо постійно плоди любові до Бога і до ближнього. А це ті плоди, які людина бере з собою в вічність», – сказав Митрополит Онуфрій.

Вас може зацікавити

1 вересня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Без тата залишилась донечка-другокласниця: На Маневиччині клірики єпархії звершили чин похорону загиблого Героя Віктора Білова

Редактор Головний

Загинув, прикривши свого побратима: У Цумані звершили Чин похорону воїна Миколи Дубини

Редактор Головний