8.3 C
Lutsk
Четвер, 18 Квітень, 2024
Новини Проповіді УПЦ

Не уподібнюватися тим, хто проміняв Бога на свиней, – Блаженніший Митрополит Онуфрій

Перед тим, як приймати будь-яке рішення, потрібно собі поставити одне питання, сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді в Неділю 5-ту після П’ятидесятниці, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Пояснивши зміст Євангельського зачала про двох біснуватих (Мф., 28 зач., VIII, 28-IX, 1), Архіпастир розповів, яким чином люди потрапляють під вплив злих сил і чому жителі Гергесінскої землі попросили Спасителя піти від них.

«Нам незрозуміло стає, коли ми слухаємо, як жителі міста вийшли назустріч Спасителю і замість того, щоб відкрити міські ворота, двері своїх будинків і сказати: “Господи, увійди до нас! Побудь з нами, благослови нас”, вони сказали Спасителю: “Іди від нас”, — зазначив Предстоятель. — Здорова людська логіка не може зрозуміти цих кроків, цих вчинків».

Він сказав, що пояснити таку поведінку може тільки хвора — гріховна людська логіка.

«Люди полюбили гріх більше Бога, або, як сказав Спаситель, полюбили мамону більше аніж Бога, — підкреслив Блаженніший владика. — А людина не може любити і Бога, і мамону одночасно — вона або одного буде любити, а іншого ненавидіти, або навпаки. І у цьому випадку жителі Гергесінскої землі любили мамону більше Бога».

Його Блаженство розповів, що розводити свиней для іудеїв вважалося гріховною справою, але вони заради прибутку це робили.

«Господь не випадково дозволили демонам увійти у свиняче стадо, цим самим Він викрив їх гріх. І, щоб Спаситель, увійшовши до них, не знищив інші стада, вони вирішили відмовитися від Бога, — продовжив Митрополит Онуфрій. — Ось до чого доводить людину любов до багатства — вона відвертається, відмовляється від Бога».

По слову Предстоятеля, саме тому ми повинні завжди Бога ставити на перше місце.

«Щоб не було в житті, як би нам не доводилося робити, розв’язувати свої проблеми, ми повинні завжди задати собі питання — чи не образить це Бога? Чи погоджується це з Божими заповідями? І тоді приймати рішення. Це буде правильно і так потрібно робити, щоб не уподібнюватися тим, які Бога проміняли на свиней».

Вас може зацікавити

У неділю Всіх святих вікарний архієрей очолив Божественну літургію. ФОТО

Редактор Головний

Проповідь у неділю 16-у після П’ятидесятниці

Редактор Головний

У неділю м’ясопусну Архіпастир очолив Божественну літургію у кафедральному соборі

Редактор Головний