12.9 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Наш піст буде даремним, якщо окрім обмежень у їжі, він буде без добрих справ та допомоги ближнім

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Сьогодні ми, православні християни, маємо можливість переживати дні святого Великого Посту. Посту, який готує нас до найбільшого, найвеличнішого та найважливішого свята – Світлого Христового Воскресіння. Але щоб належним чином підготувати себе, свою душу, Церква Матір запровадила ось ці святі дні Великого Посту. 

Ми знаємо, що піст – це не ціль, це всього той благодатний «інструмент», яким ми можемо досягти справожньої цілі – смирення. Адже після гріхопадіння та гармонія, яка існувала в людини, порушилась. І ми стали вразливі та почали грішити, над нами почали брати верх різні пристрасті. І ось для того, щоб смирити свою плоть, для того, щоб смирити свої бажання, ми дотримуємось строгого фізичного посту. Але не слід забувати і про духовний піст. Адже як постити людині, яка з різних на те фізіологічних причин не може вести строге утримання в їжі. Гріх не тоді, коли людина хоче постити, але не може, а гріх, коли людина може, але не хоче. 

У ці святі дні ми повинні утримуватись не лиже в їжі, а й утриматись від гріховним думок, бажань. У ці дні кожна людина має заглянути з особливою увагою в своє серце і зрозуміти, що володіє нами. В когось пристрасть до того чи іншого виду їжі, в когось пристрасть до надмірного перебування в смартфонах та в мережі інтернет. В когось ще інше… І в ці дні, дотримуючись певного утримання в їжі, маємо утриматись і від того, що нами володіє в часі нашого буденного життя. Щоб відійшовши від цих буденних справ, ми пізнали та зрозуміли, що виконуємо подвиг посту заради того, щоб наші душі очистились та в них поселився Воскреслий Христос, та перебував завжди з нами. Адже, як нам говорять слова зі Священного Писання, що в лукаву душу не увійде премудрість, і заради цього ми стараємось очиститись від гріхів. 

Колись в уже покійного Блаженнішого митрополита Володимира (Сабодана) запитали: чого не слід їсти в піст? Тоді Предстоятель Української Православної Церкви відповів, що в піст головне не їсти один одного. Дійсно, як мудро в цих словах були заключені святоотцівські думки про піст. 

Адже свт. Іоанн Златоуст говорить, що наш піст буде даремним, якщо ми будемо утримуватись від їжі, а не будемо робити добрих справ та не будемо допомагати ближнім. Тоді наш піст не угодний Богові. І ще святитель Іоанн Златоуст рекомендує нам на зекономлені кошти допомагати бідним та голодуючим, адже пісна їжа, якщо вона не близька до розкішної, дешевша, ніж не пісна. 

Для того, щоб підкреслити покаянний настрій, навіть змінюється круг богослужіння, а саме в будні дні не служиться літургія свт. Іоанна Златоустого, а лише в середу та п’ятницю звершується літургія напередосвячених Дарів. Це літургія, на якій не відбувається переісточення Дарів, а самі Дари заготовлені на останній повній літургії. І ось, щоб підкрипити людські сили, Церква дала для християн ось цю літургію напередосвячених Дарів для підтримки наших духовних сил. 

Тому, дорогі браття та сестри, будемо користуватись тими благодатними «інструментами», які дав нам Спаситель, святими Таїнсвами. І в часі Великого Посту, будемо готувати себе до зустрічі з Воскреслим Спасителем, щоб і самим сподобитись Воскресіння у вічне життя з Господом. Амінь.

прот. Микола Омельчук,

настоятель хр.Святителя Миколая Чудотворця, с.Смолигів

(Білостоцьке благочиння)

Вас може зацікавити

Проповідь у день свята Успіння Пресвятої Богородиці

Редактор Головний

Радониця — день особливого поминання померлих

Редактор Головний

В Олиці звершили Чин поховання загиблого Нацгвардії – сина клірика єпархії

Редактор Головний