12.9 C
Lutsk
Середа, 9 Жовтень, 2024
Всі новини Календар

8 жовтня 2024 року – календар з повчанням

8 жовтня, вівторок. (25 вересня за старим стилем)
Седмиця 16-та після П’ятидесятниці.
Посту немає.

Прп. Євфросинії Александрійської (V). Прмч. Пафнутія єгиптянина і з ним 546-ти мучеників (III). Прп. Євфросинії Суздальської, в миру Феодулії (1250). Кончина прп. Сергія, ігумена Радонезького, всієї Русі чудотворця (1392). Перенесення мощей свт. Германа, архієп. Казанського (1595). Прп. Досифеї затворниці, Київської (1776). Св. Миколая Розова спов., пресвітера (1941). Знайдення мощей сщмчч. Олександра Смирнова і Феодора Ремізова пресвітерів (1985).

Читання дня

На літ.: — Ап.: Гал. 5:11-21 (зач. 212) і за середу (під зачало): Гал. 6:2-10 (зач. 214). Прп.: Гал. 5:23-6:2 (зач. 213). Єв.: Лк. 5:12-16 (зач. 18) і за середу (під зачало): Лк. 5:33-39 (зач. 21). Прп.: Лк. 6:17-23 (зач. 24).

Святитель Феофан Затворник. Думки на кожен день року

Припав прокажений до Господа, молячись: “Господи! якщо хочеш, можеш мене очистити” (Лк. 5:12). Господь сказав: “хочу, очистись. І негайно проказа зійшла з нього” (Лк. 5:13). Так і всяка моральна проказа негайно відходить, щойно припаде хто до Господа з вірою, покаянням і сповіддю, — істинно відходить і втрачає силу всяку над ним. Чому ж проказа іноді знову повертається? Тому, чому повертаються і тілесні хвороби. Кажуть одужавшому: “того не їж, цього не пий, туди не ходи”. Не послухає і роздразнить знову хворобу. Так і в духовному житті. Треба бути тверезим, пильнувати, молитися: хвороба гріховна і не повернеться. Не станеш уважним до себе, все без розбору дозволиш собі і бачити, і чути, і говорити, і діяти, — як тут не роздразнитись гріху і не взяти силу знову? Господь велів прокаженому все виконати за законом. Це ось що означає: після сповіді треба брати єпитимію і вірно її виконувати; в ній прихована велика запобіжна сила. Але чому інший каже: здолала мене гріховна звичка, не можу з собою впоратися. Тому, що або покаяння і сповідь були неповні, або після застережень неміцно тримається, або примха на себе напускає. Хоче без зусиль і самопримусу все зробити, і буває осміяним від ворога. Наважся стояти до смерті й ділом це покажи: побачиш, яка в цьому сила. Правда, що у всякій пристрасті, яка непереборно з’являється, ворог опановує душею, але це не виправдання; бо він негайно відбіжить, тільки-но зробиш, з Божою поміччю, поворот усередині.

“Чи можете примусити синів чертога весільного поститися, коли з ними наречений?” — сказав Господь, і тим прорік закон, що і в чеснотах з подвигами всьому своє місце і час. І це до того необхідно, що справа невчасна і недоречна втрачає свою добротність, або зовсім, або частково. У природі зовнішній Господь все влаштував мірою, вагою і числом; хоче, щоб і в моральному порядку було все благообразно і по чину. Внутрішній благоустрій становить поєднання кожної чесноти з усіма ними в сукупності, або гармонія чеснот, щоб жодна не виділялася без потреби, а всі були в строю, як голоси в хорі. Зовнішня благоустроєність кожній справі дає свої місця, час та інші дотичні моменти. Коли все це влаштовується, як слід, тоді відбувається те саме, як вродливу особу одягнути в прекрасний одяг. Чеснота благообразна, і внутрішньо, і зовні, гідна любові; а робить її такою християнська розсудливість, у старців — розсудливість, яку набувають досвідом, здоровим обговоренням житій святих при світлі слова Божого.

Вас може зацікавити

У храмах Волинської єпархії провели благодійні ярмарки на підтримку ЗСУ. ОНОВЛЕНО

Редактор Головний

Різдвяне вітання архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла. ВІДЕО

Редактор Головний

19 грудня 2020 року – календар з повчанням

Редактор Головний