9.6 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

Які таємні молитви і навіщо читаються під час хрещення?

У багатьох богослужбових чинах, включаючи і Таїнство Хрещення, є таємні молитви, які священик не вимовляє вголос, але молиться прикровенно, таємно, про себе, поставляючи себе один на один з Богом. 

Ці таємні молитви, що здійснюються священиком за себе і за народ перед Всевишнім, є важливим етапом богослужіння. Вони немов би від імені людства взагалі і служителя Божого зокрема рухають службу назустріч Господу, з’єднуючись з Ним.

І, звичайно, в таємних молитвах є суто особистісний, потаємний момент, тому що часто в цих молитвослів“ях священик просить у Бога благословення, благодать і силу зробити Таїнство. В даному випадку Таїнство Хрещення. І саме в цій таємній молитві, яка в чинопослідуванні вищезгаданого Таїнства стоїть відразу за мирною єктенією, ми бачимо, наскільки святе, велике і страшне Таїнство Хрещення. Тому що в таємній молитві дуже чітко священик вимовляє слова, що він недостойний зробити Таїнство Хрещення. Але Господь Своєю благодаттю за допомогою священицьких рук здійснює це Таїнство!

Наприклад, в підготовчій молитві священика є такі слова:
«…Да не омерзиши мя, ниже лица Твоего отвратиши от мене, но презри моя прегрешения в час сей, презираяй человеков грехи в покаяние, и омый мою скверну телесную и скверну душевную, и всего мя освяти всесовершенною силою Твоею невидимою и десницею духовною». Тобто немає у людини сил зробити Таїнство Хрещення. Недостойна вона. Але Бог Всемогутній і Милосердний сходить до наших немічей, до смиренних наших сердець, що кричать з глибини покаянної, відкриває двері Своєї доброти і здійснює це Таїнство, знищуючи в хрещенській купелі первородний гріх і роблячи з людини живу посудину, наповнену благодаттю Святого Духа, живий храм Божий.

Це зробити людині неможливо. Тільки Богу.

Тому у вищезгаданій молитві священик молиться:  «…Но низпосли мне силу с высоты, и укрепи мя к службе предлежащаго Твоего таинства, великаго и пренебеснаго: и вообрази Христа Твоего в хотящем [или в хотящей] паки родитися, моим окаянством: и назидай его на основании Апостол и пророк Твоих, и да не низложиши, но насади его насаждение истины, во святей Твоей соборней и апостольстей Церкви, и да не восторгнеши: яко да преуспевающу ему во благочестии, славится и тем всесвятое имя Твое, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков, аминь».

Звідси, з підготовчої молитви священика в Таїнстві Хрещення ми бачимо, наскільки все серйозно і таємничо. Бог діє в Таїнстві Хрещення. Священик всього лише Його асистент. Господь виходить назустріч людині і з’єднує людину з Собою.

Здійснимося ж, братія і сестри, благоговійного страху Божого перед цією великою святинею, перед Таїнством Хрещення, яке є дверима в Небеса.

Ієрей Андрій Чиженко

Джерело 

Вас може зацікавити

31 жовтня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

10 жовтня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Пам’ять св. апостолів Петра і Павла: що потрібно знати про це свято християнину

Редактор Головний