11.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Всі новини Творіння святих отців

Як спастися у сімейному житті – за листами свт. Феофана Затворника

Будуючи сім’ю, християнин звертається за допомогою, порадою до духовно досвідчених наставників. Безцінна скарбниця практичного духовного досвіду – листи святителя Феофана Затворника.

Тій, що вступає в шлюб

Подружжя має багато втіх, але і супроводжується багатьма тривогами та скорботами, іноді дуже глибокими. Майте це на увазі, щоб, коли прийде щось подібне, сприймати це щось не як несподіванка. Тепер ви удвох. І радості сильніші, а скорботи легші: навпіл діляться. Допоможи Вам Господи нічим не ділитися, а все мати спільне – і серце одне, і шлях один. < … > Бажаю вам повного щастя!

Настанови молодому подружжю

Первое утро. Ленинград. 1987 г. Фото: Борис Михалевкин

Дуже радий вашому шлюбу. Благословення Господнє нехай спочиває на вас і чоловікові вашому. Нехай утвердиться між вами щира любов і злагода до кінця днів ваших. Довіру один до одного втратити або похитнути як-небудь найбільше всього бійтеся. Тут основа щасливого подружнього життя. Благослови вас Господи! Будьте чимось помічні своєму чоловікові по його заняттях. Але і, крім того, шукайте заняття відповідно до придбаних вами знань та мистецтв.

Обов’язки молодого подружжя

Ось, тепер ви стали господар з господинею. Запишіть, що від нині ви стаєте родоначальниками нового покоління. Треба так вести справу, щоб дітям не тільки залишити спадок, а й наперед дати їм тіло здорове і душу Браву.

Перші терни подружнього життя

Надихніть Біличку, щоб ніс не вішала і не бурчала на чоловіка, а весело завжди зустрічала. Бурчанням і хмурінням тільки дратувати його буде. А краще робити вигляд, ніби схвалює його подвиги на полюванні.

Про згоду

Мистецтво одне: всякий день починати так, як би він – перший після весілля. Вчися, однак, жити – це мудрість велика. Але страх Божий всьому навчить.

Всякий день починати так, як би він був перший після весілля

Про любов

Мені втішно знати, що ти щасливий. Бережіть з дружиною взаємно свою любов. У цьому джерело щасливого сімейного життя. Але треба дотримуватися Його, щоб не засмітився.

Напуття

Дякую за картки. Нічого, є обидва ока, і все інше в порядку. Благослови вас Господи! Любіться і живіть, хвалячи Бога і добрим своїм життям Його прославляйте.

Про піст

Біличка молодець, якщо за її вказівкою чоловік говів, то це багато значить. Благослови її Господи! 11 квітня 1882 р.

Свекруха

Пишу, однак ж, до вас, щоб заспокоїти вас: “яка-то буде?” Яка буде, видно буде після, а наперед нічого тривожитися. Можна обмежитися одним бажанням і молитвою: “пошли, Господи: смиренну, слухняну, працьовиту, господиню-домосідку. А не розгульну” Пошле Господь таку, подякою віддячите. А не пошле, треба буде прийняти, яка є. І не охати, а потихеньку придумувати, як би виправити Несправне…

Адже ви вже багато бачили … ну, і цю статтю знаєте. Де милістю, де строгістю. Бог дасть – все поправите. Але любов найсильніша. Полюбіть її, як дочка. Ця любов у ній зародить любов. Коли ж це буде, тоді не потрібні вказівки, любов сама все влаштує. 12 грудня 1889 р.

Підготовка молодого подружжя до народження дитини

Мэри Кэссет. Мать и дитя. 1890-е гг.

Вареньку благослови Боже благополучно вирішитися… Імена у нас стали вибирати не по-Божому. По-Божому ось як треба. Вибирайте ім’я по святцях, або в який день народиться дитя, або в який хреститься, або в проміжку і дня в три по хрещенні. Тут справа буде без всяких людських міркувань, а як Бог дасть, бо народження в руках Божих.

Настанови сімейству

Картину вашої домашньої спільної молитви треба б намалювати. Хороша! Дай вам Господи її частіше складати. На неї ангели дивляться і радіють.

Сумуєте вечорами. Влаштували б читання і розповіді. Хто зустріне що хороше, нехай пропонує: ” хочете, прочитаю вам…”, – і нехай прочитає краще. А розповіді краще самим вигадувати, хороші, повчальні… і пройде час цікаво.

Обов’язки заміжньої жінки

Совість нехай буде чиста завжди. Але совість треба просвітити Словом Божим, а то вона часто турбується за те, у що не слід втручаатися. Для того читати треба Євангеліє і звідти черпати правила, якими потім повинна керуватися совість.

Сумнівно, щоб спасіння душі могло влаштуватися без виконання обов’язків, які накладаються званням і станом.

Ви – Дружина, ви – мати, ви – господиня. Обов’язки по всіх цих частинах зображені в Писаннях Апостольських. Перегляньте їх і візьміть на совість виконувати.

Чоловік – виконавець волі Божої

Чоловіка Бог поставив бути охоронцем дружини. І нерідко він, сам того не усвідомлюючи, дає дозволу або заборони дружині такі, які вселяє йому Бог. Ось і ваш чоловік, не давши вам дозволу побувати вище, волю Божу виконує. Воля ж Божа завжди блага. Прославте таку віру. І заспокойтеся!

Суворий чоловік

Чоловік ваш глибоко любить вас; суворість його тільки видима. Такий буває склад у людей. І не дивіться на це. Нехай він є, як є. І ви будьте, як є. Бог звів вас, вам такі бути, це для вас є найкращий побут на землі.

Розрада чоловікові-вдівцю

Віддайте борг природі: погорюйте, поплачте, і за справи. Про мертвих плач … а для живих інше: живий про живе думає. Сприйміть розраду від обітниці нашої віри … ось перше: Господь близький скрушених серцем… ” Прийдіть до мене всі трудяться і обтяження, і Аз упокою ви…» (Мф. 11, 28). Воздохніте до Господа, і він по зітханню вашому пошле вам розраду.

Молитва заміжньої жінки

Милість Божа буде з в ами!

Потрудіться робити так: вранці, на молитовному своєму правилі, потрудіться так зібратися увагою перед Богом, щоб потім і весь день бути перед Ним, що б не починали робити. <…>

Ви-дружина, мати, господиня. Обов’язки, що сюди належать, – ваш порятунок

Читати Євангеліє і Псалтир – це добра справа. Не залишайте книжки, поки не почерпнете собі якогось уроку або правила життя.

Скорботи молодої заміжньої жінки

Свекруха нехай сердиться … чоловік як?! Він для неї головне. А та що? Можна не переча робити свою справу. Нехай злиться, їй же гірше. Нехай умудрить Господь … 1-2 лютого 1882 р.

Повчання дружині при зраді чоловіка

Важко! Але що буває без праці?! Найважче дружині. Зате і нагорода буде їй більше, якщо благодушно перенесе це горе. Господь нехай втішить серця їх і сповнить спокоєм. 22 квітня 1885 р.

Молитва батьків про дітей

Дітей напоумляти є борг батьків, виходить, що і ваш. І боятися чого? Слово любовне нікого не дратує. Командирське тільки ніякого плоду не виробляє.

Напоумлення заблукалого сина

Сина вашого нехай напоумить Господь. Моліться про нього материнською молитвою. Іноді і йому слівце скажіть, тільки від любові, що шкодує і плаче, без докорів і нарікань.

Хрест матері

Хоч Андрій, що ображає вас, і не варто того, Але Господь, по милості Своїй і заради вашої материнської любові і терпіння заради, прийме догляд за ним, як догляд за собою. < … > Терпіть благодушно. Ваш хрест – хрест Господній, багатоплідний, тільки нетутешніми плодами…

Неповага до матері

Немає гріха більше неповаги і образи матері. Тим, хто шанує своїх батьків, обіцяно благо. А длятих, хто не шанує, позбавлення благ. Ось у вас все і не будується. Будьте ласкаві, зараз же йти до н. і., падіть до неї в ноги і випросіть прощення, і надалі обіцяйте всіляко шанувати її… і дотримуватися спокій її.

Немає гріха більше неповаги і образи матері

Неувага від дітей

Неувага від синів має бути дуже чутливою. Потерпіть і це, любов’ю покриваючи їх несправність. Бог дасть, прийдуть до тями і покаються. І все піде як по маслечко. Благослови вас Господи!

Материнська молитва

Сумуєте про дітей. На те ви мати, щоб про дітей сумувати. Але прикладіть до горювання молитву… і Господь упорядкує дітей. Поминайте матір Блаженного Августина. Плакала-плакала, молилася-молилася вона! І вимолила, і виплакала, щоб Августин схаменувся і став тим, ким слід бути.

Заблукав син

Про сина моліться, тільки старанніше, і Господь помилує його, пославши йому світло благодаті, що просвіщає і зрозумілою, і всі коливання проганяє.

Материнська настанова запальної дочки

Добра ніякого не вийде – говорити в такому стані. Але коли заспокоєтеся обидві… в той же день, або в інший, починайте їй говорити по-материнськи: “хочеш бути розумницею, розумницею? Ніколи не допускай слабкості, щоб у тебе зривалося що з мови, або проривався рух, що показує, що у тебе на душі є якісь негаразди… це завжди принижує і показує, що ти не вмієш володіти собою. Мені боляче бачити це в тобі. Люблячи тебе, Я бажаю, щоб ти була у всьому досконала… це зовсім не дивно зробити. Роби так: коли приходить в рух душа, приборкай цей рух і потім говори і дій. А поки є сум’яття, перемовчи”.

Скорботи батьків при втраті дітей

Ви самі вказали джерело, звідки слід черпати розраду – з тієї віри, що діти ваші живі і знаходяться у Бога в кращому становищі, ніж як були у вас, на батьківських і материнських руках. Вони не позбавлені і спілкування з вами, але бувають при вас. Я думаю, вони дуже дивуються, бачачи, що ви плачете, і запитують один одного: чого плачуть тато і мама? Нам так добре. Ми назад не хочемо, а хочемо, щоб вони скоріше до нас переходили. < … > Та чому ми і вчилися? Треба показати Богу і людям, що не на повітря ж твердили нам божественні істини. Благослови вас Господи і утешь.

Треба показати Богу і людям, що не на повітря ж твердили нам божественні істини.

Смерть дітей

Батьки не заслужили такого покарання, що всіх дітей не стало. Це не завжди буває в покарання. Буває це на благо дітей і самих батьків. Ми сліпі і не бачимо цього, а не бачивши нарікаємо. І хульно про Бога думаємо, ніби Він не правий. А Він все влаштовує найкращим чином. 14 грудня 1884 р.

Святитель Феофан Затворник

Джерело 

Вас може зацікавити

Як правильно зустріти день Успіння Богородиці?

Редактор Головний

Напередодні Хрестопоклонної неділі архієпископ Нафанаїл звершив всенічне бдіння у кафедральному соборі. ФОТО

Редактор Головний

31 грудня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний