13.5 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Всі новини Творіння святих отців

Прп. Паїсій Святогорець – про те, що гріх приносить нещастя

Ти покропила дерева отрутою від гусениць?

– Покропила, Геронде.

– Вас, черниць, так багато – і не можете вбити якусь гусеницю! Коли під час окупації на поля напала сарана, туди, в Халкідику, принесли із Ватопедського монастиря Святий Пояс Пресвятої Богородиці – і сарана великими хмарами падала в море. А в Епирі, пам’ятаю, вона покривала поля, ніби сніг. Ми всі вийшли тоді на поля – збирали сарану простирадлами і виносили геть. А який же тоді був голод! Краще і не запитуй … Пшениця після сарани знову віджила, але була вже дуже і дуже слабкою.

Навали сарани, війни, посухи, хвороби – це лихо. І не в тому справа, що Бог хоче в такий спосіб виховати людину, ні, ці нещастя – наслідок віддалення людини від Бога. Усе це відбувається тому, що людина відривається від Бога. І гнів Божий падає на неї для того, щоб вона згадала про Бога і попросила в Нього допомоги. Та не слід думати, що сам Бог влаштовував усе так, щоб на людину впало те чи інше нещастя. Ні, але Бог, бачачи, до якого рівня доходить злоба людей і знаючи, що вони не зміняться, допускає, щоб сталося нещастя – для настановлення цих людей. Проте не слід думати, що Бог влаштовує усе це Сам.

Ісусу Навину Бог звелів не винищувати одне поганське плем’я – філістимлян, щоб, коли євреї забували Бога, філістимляни ставали для них лихом. Отже, коли євреї віддалялися від Бога, диявол вступав у свої права, підбурював свою «братву» – філістимлян, і вони йшли на євреїв війною. Вони брали єврейських немовлят і розбивали їх об камінь, щоб знищити [усіх]. Але коли вороги напали на Ізраїль, який на той час нічим перед ними не завинив, то на боці євреїв воював Сам Бог. Він вразив поган градом каміння і знищив їх, тому що в цьому випадку ізраїльтяни мали право на Боже втручання.

Скільки ж обітниць дав Бог за храм Соломона! І, проте, скільки разів цей храм горів і знищувався! Коли народ ізраїльський відходив від Бога, пророки починали волати до людей і закликали їх опам’ятатися, але їхні зусилля були марними: як до стінки горохом. Люди заспокоювали себе мислячи так: «Коли Соломон збудував храм, Бог послав безліч благословень і сказав, що з цього місця будуть благословлятися й освячуватися всі люди. Це означає, що все це залишиться непошкодженим – і наші стіни, і наш храм. Таку обітницю дав Бог».

Так, Бог дав таку обітницю, але за умови, що і самі ізраїльтяни будуть жити правильно. Бог дав Благодать храму Соломона, але коли ізраїльтяни переставали дотримуватися заповідей Божих, то за Його допуском храм піддавався вогню чи руйнації. А покаявшись, ізраїльтяни знову відбудовували храм. Наприклад, коли вони відійшли від Бога при царі Седекії, прийшов Навуходоносор, підпалив храм, зруйнував єрусалимські стіни, а євреїв в кайданах відвів у вавилонський полон6. Звичайно, у полон забрали і тих, хто був невинний, але ці люди мали чисту нагороду. Ті, чия провина була великою, її спокутували. А ті постраждалі, чия провина була не настільки великою, дістали малу нагороду. Коли хтось стає причиною гніву Божого і невинні теж страждають, то, незважаючи на те, що невинних страждальців чекає винагорода, винний у їхніх стражданнях так само злочинець, через те [невинні] люди могли б успадкувати Небесне Царство і без мук, тоді як зараз вони мучаться.

Ми повинні знати, що люди віруючі, які зберігають заповіді Божі, приймають Благодать Божу, і Бог – як би це краще висловитися – «в обов’язковому порядку» допомагає їм у ці нелегкі роки. Я чув, що в Америці з’явилася нова хвороба. Багато хто з тих, хто живе неприродним, гріховним життям, занедужують і вмирають. А зараз я довідався, що ця хвороба з’явилася і в нас. Бачите, не Бог знищує людей – люди самі винищують свій рід, самі знищують себе. Тобто не Бог їх карає, але своїм гріховним життям вони самі створюють для себе покарання. І, мабуть, що викорінюються ті люди, життя яких не  має сенсу.

– Геронде, а чому не можуть знайти ліки від раку? Цього не допускає Бог чи ж люди самі не прикликають Божу допомогу?

– Біда в тому, що коли навіть і винайдуть ліки від раку, з’явиться якась інша хвороба. Спершу був туберкульоз  – винайшли ліки від туберкульозу  – з’явився рак. А якщо Бог допоможе перемогти рак, то появиться інша хвороба. Причиною появи нової хвороби будуть самі люди, і кінця-краю цьому не буде.

Вас може зацікавити

17 ГРУДНЯ ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА ШАНУЄ ПАМ’ЯТЬ СВЯТОЇ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦІ ВАРВАРИ

Редактор Головний

У Троїцьку батьківську суботу керуючий єпархією очолив Божественну літургію у кафедральному соборі

Редактор Головний

Проповідь у день винесення чесних древ Хреста Господнього

Редактор Головний