4.7 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Основи православ'я Публікації Творіння святих отців

Чому Бог допускає, щоб сталося якесь нещастя: прп. Паїсій Святогорець

Чоловіколюбно все, що допускає Бог

– Геронде, а для чого Бог допускає, щоб сталося якесь нещастя?

– Цьому може бути багато причин. В одному випадку Бог допускає нещастя, щоб з цього вийшло щось краще, в іншому випадку – з педагогічною метою. Одні дістають нагороду, інші розплачуються за гріхи – не пропадає нічого. Знайте, що все, що допускається Богом, є чоловіколюбно, навіть, наприклад, загибель людей. Адже Бог «жалісливий». Пам’ятаєте, скількох знищив пророк Ілля? Трьохсот жерців Ваалових! Він сказав їм: «Моліться ви, і я теж буду молитися. У кого вогонь запалиться сам по собі, у того й істинний Бог». Тоді жерці Ваала почали кричати: «Почуй нас, боже наш Ваале, почуй нас!» Ні пари з вуст. «Ваш бог, – говорить їм пророк Ілля, чимось зайнятий і вас не чує. Нумо, кричіть голосніше!» Вони продовжували кричати і, за своїм звичаєм, різали власні тіла ножами, щоб від болю їхні крики були сильнішими і Ваал їх почув. Зрештою, коли вони нічого не домоглися, пророк Ілля сказав: «Намочіть мої дрова» Потім каже їм: «Зробіть це тричі.». Дрова і жертовник облили водою – один раз, потім ще, ще! Налили стільки, що дрова стали мокрими і вода розтікалася навколо жертовника. Як тільки пророк Ілля помолився, з неба зійшов вогонь і попалив усе, покладене на жертовник для жертвопринесення, – разом із самим жертовником! «Схопіть жерців, – наказав Пророк народу,  – тому що вони спокушають народ на ідолослужіння». І потім він знищив усіх цих лжепророків.

Багато хто говорить: «Помилуйте, але як же пророк Ілля міг пожертвувати стількома людьми?» У Бога немає жорстокості, і в Пророка її теж не було. Однак ідольські жерці на той час спокусили уже весь народ. Дійшло до того, що Пророк був змушений визнати, що він залишився один! Подумати тільки! Але, крім того, ідольські жерці страждали від власних ран більше, ніж від меча пророка Іллі, який поклав кінець їхнім стражданням. Їхній біль від самокатувань був сильнішим. Бачиш: усе, що допускає Бог, чоловіколюбно, тоді як рани, які вони завдавали собі самі, були для них болісними.

– А чому, Геронде, у Старому Завіті покарання Боже приходило так відразу?

– Людям Старого Завіту була зрозуміла така мова, такий закон. Бог був тоді таким самим, як і зараз, але старозавітний закон був призначений для людей того часу, тому що по-іншому вони не розуміли. Нехай старозавітний закон не видасться вам жорстоким і відмінним від Євангелії. Для тієї епохи цей закон був доброчинним. Жорстоким був не закон, жорстоким було те покоління. Нинішні люди можуть, звичайно, робити і ще більші жорстокості, але зараз вони, принаймні, можуть це зрозуміти. У наші дні варто захитатися якій-небудь лампаді, як люди приходять у такий трепет! А в ті часи Бог чого тільки не робив! Дивися: Він вразив фараона десятьма карами, щоб вивести ізраїльтян з Єгипту, висушив Чермне море, щоб вони могли через нього пройти. Вдень Він давав їм хмару, щоб їх не палило сонце, а вночі – вогненний стовп, щоб вказувати їм шлях. І після всіх цих чудес вони дійшли до того, що попросили зробити їм золотого тельця і стали поклонятися йому як Богу! Нинішні ж люди нізащо б не сказали, що якийсь там телець може привести їх до Землі Обітованої.

Вас може зацікавити

Як пов’язане свято Купала з Різдвом Іоанна Предтечі?

Редактор Головний

Чому не можна засуджувати священників

Редактор Головний

Що неможливо людині, можливо Богу: проповідь у день вшанування ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість»

Редактор Головний