11.8 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Публікації

Про павука, який живе в нашій голові

Минулої неділі ми читали про те, як Господь наш Іісус Христос хрестився від Іоанна в річці Йордан. А цього недільного дня ми чуємо перші слова, з яких починає Свою проповідь Спаситель: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне».

Сучасний старець Симон Безкровний у своїй книзі «Симуляція життя або реквієм за мрією», виходячи зі свого великого духовного досвіду, вчить тому, що головним місцем, в якому зосереджено лігво нашого ворога, є наш розум. Він подібно шовкопряду тче думки для того, щоб померти в своєму коконі. У той час як, Світло Спасіння перебуває в духовному серці людини, переповненого благодаттю.

Покаяння – це і є шлях від розуму, полоненого роздумами і потокосвідомістю до серця, де живе Христос. Дух людський – це найтонша свідомість, яка не містить у собі ніяких думок. Головна праця подвижника полягає в тому, щоб стати господарем свого розуму. Ознакою такого панування є безпристрасність. Вона проявляється не в байдужості, а в живій, незбагненній розуму Божественній Любові.

Для того, щоб придбати безпристрасність серед швидкоплинних тимчасових радощів і скорбот, потрібно знайти камінь, яким є Христос. Він стоїть нерухомо в бурхливій річці життя, обвитий потоком мінливих подій. Міцно вхопитися за нього двома руками – і є придбання спасіння. Наші народження, зрілість, старість і смерть – лише хиткі малюнки на воді миттєвого життя.

Людина замість того, щоб очистити свій розум і придбати благодать, намагається очищати зовнішній світ від зла, від чого і сама стає злою.

Наше життя швидкоплинне, а розум – це чарівний екран, що висвічує в темряві засліпленої душі картини помилкового земного щастя. У цього розуму є погана звичка забувати про смерть і вважати світ постійним. Він всіма силами намагається знайти в цьому світі притулок від скорбот. Саме тому людина замість того, щоб очистити свій розум і придбати благодать, намагається очищати зовнішній світ від зла, від чого і сама стає злою.

Справжній кошмар нашого життя – мирські думки. Це липка павутина безблагодатного існування, а підступний павук, що сидить у ній – диявол. З порожніх мрій не побудуєш міст через прірву смерті. Лише розірвавши цю павутину мужністю і рішучістю, ми отримуємо спасіння.

Ми тішимо себе надією на те, що все буде добре. Але добре може бути тільки тоді, коли молитва наша буде постійна, а поведінка – безгрішна. Тоді і милість Божа буде перебувати разом з нами. Справжня духовна практика полягає в запобіганні всіх земних прихильностей. «Хто не зречеться усього, що має, не може бути Моїм учнем» (Лк. 14:33). Тільки той, хто зречеться від усіх прив’язаностей, розриває павутину сатани.

Той, хто прив’язаний до своєї «правди» і «точок зору», буде бачити тільки мертві теорії і богословські мляві схеми.

Коли ми занурені у світ, скорботі немає ні початку, ні кінця. Коли ми єднаємося з Духом Істини, спасінню немає ні кордонів, ні межі. Засудження та оцінки краще відірвати від душі, як колючий реп’ях від одягу. Покінчивши з засудженнями, душа вільна, немов птах, що злітає в Небо Благодаті, гріючись у променях Сонця Спасіння. Той, хто прив’язаний до своєї «правди» і «точок зору», буде бачити тільки мертві теорії і богословські мляві схеми. Той, хто зробив у своєму серці точкою опори живу присутність Христа, з’єднується з Ним і знаходить вічне спасіння. Для цього потрібно відкрити серце Спасителю і Благодаті, а не сухим, як риб’яча кістка, богословським умовиводам.

Вчені поклоняються своєму розуму, не маючи за душею ні краплі благодаті. А ті, хто відмовився від свого розуму, отримують вбогість духа і Царство Небесне. Навіть зараз, читаючи ці рядки, ти живишся сухою теорією, і тільки в благодатних молитвах всім серцем сприймаєш живу Христову любов. Будь-якими шляхами треба присвятити себе духовній практиці – покаянню, смиренню і молитві, а слухання проповідей краще залишити для початківців духовного життя.

Незмінність Святого Духа на всякий час – характерна особливість богоявлення. Для початківців Він подібний малому струмочку, а для самовідданого вірянина – немов велика повноводна ріка мудрості і богопросвітлення. Коли серце стає світлоносним, перетворюючись у Святому Дусі, тільки тоді людина починає розуміти, що значить «Завжди радійте» (1 Сол. 5:16).

Бог завжди новий, і в той же час у Ньому немає ніяких змін. Зміни відбуваються у нас доти, поки ми не з’єднаємося з Богом. Глибина нашого проникнення в Бога залежить від глибини нашого смирення. Всяка хвороба і навіть смерть – це переживання, а богопізнання – це наше становлення в Божественній вічності, яка не залежить ні від яких переживань. Це і є народження в Життя Вічне.

Прот. Ігор Рябко для СПЖ 

Вас може зацікавити

Свт. Іоанн Шанхайський – чому так важливо будувати храми та кому вони потрібні

Редактор Головний

Що і як потрібно зробити християнину у Велику суботу? – Ігумен Нектарій (Морозов)

Редактор Головний

Якщо я не постував від початку посту, коли краще його розпочати? Можливо, вже наступного року?

Редактор Головний