8.7 C
Lutsk
Середа, 24 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Пасхальне послання архієпископа Нафанаїла

Воскресение Твое, Христе Спасе,

Ангелы поют на небесех,

и нас на земли сподоби

чистым сердцем Тебе славити.

(Стихира свята Пасхи, глас 6)

Христос Воскрес!

Сердечно вітаю Вас, боголюбиві пастирі, всечесні іноки та інокині, дорогі брати і сестри, з великою та радісною подією Воскресіння Господа і Бога нашого Іісуса Христа.

Перша заповідь, дана Богом людині в його творінні, це зберігати та збагачувати Рай, який за словом Божим вже створений дуже добре.

Людина, будучи мікрокосмосом, смисловим центром двох світів – духовного та матеріального – своїм духовним удосконаленням дає розвиток величній красі створеного світу. Похитнути цю Божественну красу та гармонію можливо лише гріхом, тому рана гріха була нанесена людині. Моральна відповідальність за зло, яке з’являється у світі, від вчинку до вчинку, лягає на плечі Адама та його нащадків, які тепер народжуються за образом Адама. Цей досвід важкості пронизує свідомість та чуттєвість людини, але не дає сил для виправлення.

У відношенні Бога та людини злочин скоює людина, народжуючи зло в світ, що породжує закон моральної відповідальності. Однак Бог сприймає на Себе людську природу та Себе невинного приносить у жертву за вину всього людства. Велика таємниця Викуплення звершується на очах людини, коли Вічний та Величний у Своїй Славі Бог розділяє з нами наші страждання. Він добровільно занурює себе у біль, приниження, образу, наклеп, знущання та смерть. Він переживає цей страшний та тяжкий  досвід болю разом з людиною. Він разом з нами переживає увесь цей жах страждань. У сучасних умовах жаху війни, що переживає на собі наш український народ, Предвічний Бог теж страждає разом з нами. Він не відділяє Себе від нашого болю, хоча і людиною цей біль приходить у світ. Новий Завіт розкаже всьому світу, що зробив Бог, щоб послужити людині. Новий Завіт розкаже цьому світу про те, як Іісус Христос омиває наші ноги, цілує наші рани гріха та Своїм дотиком зцілює їх. Новий Завіт розкаже цьому світу про любов Бога без домішок егоїзму, Який страждає за всіх та кожного, адже для Нього ми всі – Його діти.

Прийдешнє свято Воскресіння Христового навчає нас воскреснути від душевної смерті, тобто покаятися в гріхах. Навчає нас воскреснути за прикладом Христа, як говорить апостол Павло: «Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть вже не має над Ним влади» (Рим.6, 9).

Подібно цьому і ми повинні ходити в оновленні життя. Істинне воскресіння душі в тому, щоб одного разу воскреснути з Христом, більше не повертатися до смерті гріха та вже ніколи не вмирати.

У Воскресінні Христовому перемагається причина зла цього світу. Воскреслий Христос являє нам не тільки Свою Славу, але й славу людської природи без гріха. Людина божественно прекрасна в образі божества, яке їй пропонується від створення. Тепер через зло, яке створила людина, з’являється не жахаюча пустота, а Іісус Христос, оскільки Він Самим Собою заповнив цю пустоту, і остання зазнає поразки. Смерть і воскресіння невинного за справи винуватого стає відправною точкою у відновленні гармонійних відносин Бога і людини, від чого і залежить світ, який був вручений у володіння людині. Тому перша властивість Бога, яка проявляє себе у відношенні до людини, – це милість.

Пасха Христова – це вихід з безвиході. Іісус Христос виводить людину за руку від  болі та страждання. Його Божественне воскресіння відновлює нашу природу, яка була пошкоджена гріхом. Христове сходження у Єрусалим на вільне страждання стане початком сходження кожної людини в Єрусалим Горний. Світло Воскресіння Христового пронизує свідомість та чуттєву сторону людини. Воскреслий Христос робить нас новими людьми, людьми Христовими, людьми не земними. Єдине, що тепер може втримати у пітьмі та пустоті гріха, – це вибір самої людини.

Ще і ще багато разів вітаю всіх вас із Пасхою Господньою. У ці дні особливо хочеться вітати наших славних воїнів, захисників України. Воскреслий Христос Бог наш нехай дарує всім нам Пасхальну радість, мир та всіляке благополуччя.

Вас може зацікавити

Розпорядження Архіпастиря про збір коштів для постраждалих внаслідок землетрусів у Туреччині

Редактор Головний

Пішов воювати у березні 2022-го: на Любешівщині клірики єпархії звершили Чин похорону загиблого захисника України

Редактор Головний

Проповідь у третю суботу Великого посту

Редактор Головний