6.1 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Основи православ'я

Наслідки аборту не порівнянні ні з якими труднощами, – митр. Афанасій Лімасольський

Митрополит Лімасольский Афанасій закликав жінок, які думають про аборт, повірити у всесильну любов Христову і прийти до Церкви, де їм допоможуть подолати всі страхи.

Будь-які труднощі і проблеми – тимчасові, аборт же – помилка вічна, яку важко виправити. Про це ієрарх Кіпрської Православної Церкви митрополит Лімассольский Афанасій (Ніколау) написав у своєму зверненні до жінок, які мають думки про аборт, переклад якого 1 червня 2020 року, в Міжнародний день захисту дітей, опублікував портал «Православие.ru».

«Якщо ти вагітна, перш за все не панікуй, не дай противним почуттям взяти гору над тобою, не дозволяй їм перемогти невимовну радість того, що ти станеш матір’ю нової людини в світі, нового образу Божого, беззахисного і невинного створіння, яке ти тимчасово приймаєш у своїй жіночій утробі, – закликав ієрарх. – Нехай не переможуть тебе помисли сумніву тому, чому це невинне створіння опинилося всередині тебе, від думок, що ти будеш далі робити з цією дитиною, як будеш ростити її, який шлях по життю ви пройдете разом».

Він погодився, що «часом обставини і сам спосіб зачаття бувають для жінки травмуючою подією, про яку вона іноді навіть і згадувати не хоче», але необхідно відокремити подію зачаття від буття нової людини і не дозволяти «нікому навіть натякнути на можливість перервати народження твоєї дитини».

Читати також: Аборт – це дуже тяжке вбивство, тому що вбивають нехрещених дітей, – Паїсій Святогорець

«Ні за що на світі не дозволяй собі з матері перетворитися не тільки у вбивцю своєї дитини, але і, як наслідок цього, стати винною в тому, що твоя дитина навічно буде позбавлена можливості прийняти Святе Хрещення і стати християнином, – підкреслив митрополит Афанасій. – Звичайно, я розумію, що існування в твоєму житті нової людини, з якою ти тепер будеш нерозлучна, може дуже круто змінити його. Але вбивство свого дитя своїми ж власними руками і всі трагічні наслідки цього, які будуть позначатися на всьому твоєму житті, не можна порівняти з твоїми страхами з приводу того, як зміниться твоє життя, як буде розвиватися ваша сім’я, як ти виростиш дитину: ці труднощі всього лише тимчасові, вони вирішувані і терпимі – аборт же стане помилкою вічною, що важко вирішується».

Він закликав не вірити тим, хто неправдиво стверджує, ніби ембріон – всього лише частина жіночого тіла, з якою можна робити все, що хочеш.

«Сучасна наука і Слово Боже категорично протилежні в цьому питанні, – зазначив архієрей. – Ембріон – це абсолютно нова людина, що розвивається, незалежна в майбутньому, самостійна, наділена великим даром від Бога – свободою волі, яка, подібно мандрівникові, тимчасово гостює в тілі матері. <…> Ембріон – це незалежна сутність, що має безсмертну душу і тіло вже з самого першого моменту зачаття, як і Господь наш Ісус Христос став досконалою Людиною з моменту зачаття у лоні Своєї Пречистої Матері, будучи досконалим Богом і Людиною, втілившись заради нашого спасіння. Навіть багато сучасних медичних досліджень підтверджують, що ембріон починає самостійно жити і розвиватися в утробі матері вже в найкоротший час, і аборт, безсумнівно, є для нього фізичною смертю, яка відбувається без згоди жертви, беззахисної і невинної».

У ситуації, коли жінка відчуває величезний вплив і тиск з боку оточення і обставин, вона повинна пам’ятати: те, що їй пропонують і радять, стане найбільшим гріхом в її житті, «незгладимою, фатальною помилкою, що травмує сутність навічно».

Афонський чернець – про те, чому аборт більш тяжкий гріх, ніж вбивство

«Прийди до нас у Церкву, поспіши, і я впевнений, що з великою любов’ю у Христі там вислухають твою проблему, поговорять з тобою, не відкинуть, допоможуть подолати твої страхи і занепокоєння. Упевнений, що люди схиляться з батьківським інтересом до твого випадку, візьмуть тебе, майбутню матір, що знаходиться нині в чималій скруті, з великою чуйністю і розумінням, врахувавши всі особливості твоїх обставин. Повір у всесильну батьківську любов Христову; знай, що Промисел Його тяжіє абсолютно над усіма створіннями. Будь впевнена, що якщо ти збережеш живим своє чадо, незважаючи на безліч жертв, поневірянь і турбот, то Всевишній Христос благословить тебе і стане супроводжувати всі кроки в твоєму житті як твій Захисник і Предстатель. Якщо Бог з нами, то хто може встояти проти нас?» – закликав митрополит Афанасій.

Джерело 

Вас може зацікавити

Що таке проскомідія?

Редактор Головний

Церква святкує Неділю Всіх Святих, котрі в землі Руській просіяли

Редактор Головний

Та, що з’явилася у вогненному стовпі: історія Іверської ікони Божої Матері

Редактор Головний