4.7 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Проповіді

Доказом нашого істинного покаяння повинна бути переміна нашого життя, – архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл

Про це під час проповіді у другу неділю Великого посту сказав архієпископ Волинській і Луцький Нафанаїл.

Владика розповів, що цього дня Церква вшановує пам’ять святитель Григорія Палами, який у своїх творіннях першим заперечив єретичному вченню про те, що Бога не можливо пізнати.

«У церковних піснеспівах ми можемо чути такі слова: «Бога не можливо нікому побачити». Спираючись на них, єретики стверджували, що пізнати Бога неможливо. Але вся свідомість Церкви Христової утверджувала, що Бога ми можемо знати у Його Божественній силі, енергії, яка створила цей світ і все, що у ньому є», – сказав він.

Архіпастир також пояснив, чому саме одну з неділь Великого посту Церква Христова присвячує памяті святителя Григорія Палами.

«У ці дні віруючі проходять період сугубого покаяння, очищення власних душ. Доказом того, що наше покаяння є істинним та правильним, повинна бути переміна нашого життя. А це можливо тільки тоді, коли нашого серця доторкнеться сам Бог. Це і проповідував, цьому навчав та про це говорив святитель, память якого наша Церква святкує сьогодні», – пояснив архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Владика також наголосив на словах свт. Григорія Палами про те, що кожна людина – чи то подвижник, чи то простий християнин, який живе у цьому світі, – кожен повинен відсторонитися від суєти, яка оточує, та подивитися у своє серце, щоб побачити, що там відбувається. Коли ж християнин побачить там свої гріховні думки чи бажання, то почне молитися до Бога та просити Його милості. Тоді, наголошує святитель, за таку молитву Бог посилає людині смирення, а це чеснота, яка є основою всякого добра.

Такої молитви побажав досягнути і кожному православному християну владика Нафанаїл під час цього Святого Великого посту. «Будемо з ревністю приступати до Господа, щоб Його божественна сила та благодать була завжди з нами, тоді всі біди, які нас оточують, будуть зменшуватися», – сказав на завершення Архіпастир.

Вас може зацікавити

Проповідь на Радоницю

Редактор Головний

Слово на Радоницю. Про значення віри в майбутнє загробне життя, – архім. Кирил (Павлов)

Редактор Головний

Пасхальне послання архієпископа Нафанаїла

Редактор Головний