13.9 C
Lutsk
Середа, 30 Вересень, 2020
Основи православ'я

22 лютого – день пам’яті прп. Панкратія Печерського

Ім’я Панкратій з грецької перекладається як всевладний.

Преподобний Панкратій – ієромонах Печерський, пам’ять якого сьогодні святкує Церква, довів істинність цього імені.

Завдяки молитві та аскетичним подвигам він опанував свої пристрасті, очистив душу й омив її сльозами покаяння від гріхів. Своє серце він перетворив на престол, на якому возсів Цар Слави – Христос.

За допомогою Святого Духу преподобний став всевладним не тільки над пристрастями – хворобами душі, але й над хворобами тіла. Людей, які приходили до нього, він помазував єлеєм і читав над ними молитви, тобто звершував над ними чин Єлеопомазання.

І якими б тяжкими хворобами не хворіла людина, вона йшла від преподобного вже зціленою. Апостол Яків у своєму соборному посланні писав:

«Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужного і підведе його Господь; якщо він гріхи вчинив, простяться йому» (Як.,5,14).

Святий отець прославився у XIII столітті. Однак і сьогодні віруючі люди мають можливість прийти до преподобного Панкратія у Києво-Печерську Лавру та прикластися до його нетлінних мощей.

Угодник Божий нетлінністю мощей ще раз довів всевладність, але тепер уже над законами природи. Адже Господь, рабом якого є Панкратій, керує цими законами, Він їх уклав і заради праведників творить дива.

Джерело 

Вас може зацікавити

Який найголовніший момент літургії?

Редактор Головний

Для чого ходити до храму щонеділі

Редактор Головний

Довіритися Богові, не означає сидіти, склавши руки, та чекати, – архім. Андрій (Конанос)

Редактор Головний