12.4 C
Lutsk
Четвер, 28 Березень, 2024
Календар

13 лютого 2020 року – календар з повчанням

Седмиця-загальниця. Глас 1.
Посту немає.

Совершается служба на шестьБезсрібників мчч. Кира та Іоанна і з ними мцц. Афанасії і дочок її Феодотії, Феоктисти та Євдоксії (311). Совершается служба со славословиемСвт. Никити , затворника Печерського, єп. Новгородського (1108).

Мчч. Вікторина, Віктора, Никифора, Клавдія, Діодора, Серапіона і  Папія (251). Мц. Трифени Кізікської (I).

Євангельські Читання

1 Ін., 69 зач., I, 8 – II, 6. Мк., 62 зач., XIII, 31 – XIV, 2. Свт.: Євр., 318 зач., VII, 26 – VIII, 2. Ін., 36 зач., X, 9-161. Безсрр.: 1 Кор., 153 зач., XII, 27 – XIII, 8. Мф., 34 зач. (від полу́), X, 1, 5-8.

Святитель Феофан Затворник. Думки на кожен день року

Свт. Феофан (Говоров), Затворник Вышенский

На що вчора навів нас Апостол, те нині прямо внушає нам Євангеліє: “Дивіться, пильнуйте, моліться, бо не знаєте, коли прийде той час. Отож, пильнуйте… щоб, прийшовши зненацька, не знайшов вас сплячими”. Треба чекати, і кожну мить тримати у думці, що ось-ось з’явиться Господь та засіяє як блискавка від одного кінця Землі до іншого.

Іншим думається, що можна це очікування Господа замінити очікуванням смерті. Добре і це, або хоч це. Але очікування Господнього пришестя – це одне, а очікування смерті – інше. Інша думка про одне та інше; інше й почуття, що народжується під дією однієї та іншої думки. Дня Господнього чекай, у який все закінчиться визначенням безповоротним. Після смерті все ще буде тривати час невирішеного стану; а день Господній все визначить на вічні віки, і закарбує так, що вже не чекай змін.

Чекав, говориш. І ще чекай. І все чекай. Але це, скажеш, отруїть усі радості. Не отруїть, а тільки вижене з порядків твого життя такі радості, які незаконно користуються цим ім’ям. Будеш і при цьому радіти, але тільки у Господі. І Господа чекати при такій радості можна, і якщо Господь застане тебе у цій радості, тільки похвалить.


Що означає “ходити в істині”? Значить, принявши істину в серці, так тримати себе у думках та почуттях, як вимагається істиною. Таким чином, що Бог є кругом і все бачить, – це є істина: хто прийме цю істину серцем та стане тримати себе – і внутрішньо, і зовнішньо – так, ніби перед ним був Сам Бог і все у ньому бачив, той буде і ходити в цій істині.

Що Бог все тримає, і що без Нього ми нічого не можемо успішно робити – це істина: хто прийме її серцем і стане у всьому, щоб не робив, звертатися у молитві за допомогою до Бога, і приймати все, що з ним би не сталося, як від руки Господньої, той буде ходити у цій істині. Що смерть кожну годину може нас похитнути, а після смерті відразу і суд Божий, це істина: хто прийме цю істину серцем і стане так жити, той буде ходити у цій істині. Так і щодо всякої іншої істини.

Вас може зацікавити

22 січня 2021 року – календар з повчанням

Редактор Головний

11 січня 2024 року – православний календар

Редактор Головний

21 квітня 2020 року – календар з повчанням

Редактор Головний